Dag aan zee 2: Het element water

In de vorige blog hadden we het over dag 1 aan zee en de thema's aarding, overvloed en repectvolle communicatie en hoe die samen hangen. Lichaam en geest zijn één geheel en de balans ontstaat vanuit de aarding & innerlijk vertrouwen waardoor het veel makkelijker wordt om het angstdenken los te laten en in werkelijke verbinding met jezelf en anderen te gaan.

Op dag 2 van "mer Zee mar" maken we connectie met de vijf elementen: aarde -water - lucht - vuur - lucht en de ether. We ontdekken hoe belangrijk het is om deze elementen in evenwicht te houden. Momenteel betreden we het seizoen van de lucht, nl. de lente. De lucht aan het begin van de lente kan zeer  wisselvallig zijn en zo is het dan ook met ons lichaam gesteld. Het is niet voor niets dat in deze periode we weer makkelijker last krijgen van spijsverteringsproblemen en dat er ook meer buikgriep de ronde doet. Het lichaam heeft na een lange winter behoefte aan reiniging en schakelt zijn spijsverteringsstelsel om naar een warmere periode. Een beetje vasten en lichte voeding met jonge blaadjes van paardebloemen en de voorjaarsgroente asperge kunnen bvb. helpen de lever ontgiften. Er zijn nog talrijke huis- en tuinmiddeltjes die we kunnen inzetten en waar een herborist je goed mee kan helpen. Ook beweging is nodig na een winter van teveel stil zitten. Als we dit niet doen zullen we meer last krijgen van voorjaarsmoeheid. Maar het zal ook niet zo gemakkelijk zijn om te blijven op je stoel zitten want het element lucht zet alles in beweging, spoort je aan om zoals een hommel uit je hol te komen en in interactie te gaan met je omgeving en je medemensen. Lucht is de drager van de communicatie via het geluid maar het is ook de drager van het stuifmeel waardoor alles weert tot leven komt.

De zomer doet zijn intrede in juni en warmt alles op zodat hetgeen in de lente in gang gezet is tot volle wasdom kan komen. Heb je goed losgelaten en oude ballast overboord gegooid? Of ben je te ver doorgeschoten met je emoties? Want de lente is ook het seizoen van de lever en als die nog niet voldoende zijn schoonmaakwerk heeft kunnen doen zetten we dat best aan het begin van de zomer nog wat verder. En wat is er beter dan op hete zomerse dagen naar de zee trekken en daar het zoute water en het strand zijn werk te laten doen. Ook de jodiumrijke lucht en vigerechten die je kan van genieten brengen genezing van oude emoties. We leren van de eb en vloed van de zee door in ons leven te weten wanner we beter naar binnen keren en wanneer we weer naar buiten kunnen komen. Terwijl in de winter alles tot inkeer is gekomen en sommige zelfs depressieve gevoelens hebben ontwikkeld  is de zomer bij uitstek het seizoen om weer blij te worden. Het is ook de periode dat alles yang is en dat mensen met een te trage stofwisseling of te veel stagnatie in hun lichaam en hun emoties weer een shop tegen hun achterste krijgen en beter vooruit kunnen. Zij vallen na de zomer echter weer in een gat als ze niet goed met de elementen in hun lichaam en geest leren omgaan. De zomer is immers het vurigste seizoen dat alles tot rijping brengt, maar je hebt normaal gezien dan ook de koelte van het water nodig om af te koelen zodat je niet uitdroogt of op brandt. Het water is ook het element dat de emoties verbeeld en water moet altijd kunnen stromen of onze emoties stagneren. In de winter kan die stagnatie een groot probleem zijn en in de zomer op het strand en aan het water kan je alles beter laten stromen. Daarom werken we bij Kimarte aan het begin van de zomer de laatste restjes oud verdriet, pijn en ongenoegen weg door weer alles meer te laten stromen.

Op dag 2 tijdens de creatieve vierdaagse maken we in de voormiddag een watermandala met pen, aquarelpotlood en aquarel, geheel op je eigen ritme en gevoel. In de namiddag laten we de poëzie in ons ontwaken en laten we ons inspireren door zeegedichten of we maken er zelf één. Met dit gedicht doen we een ritueel " met de golven mee ". Om emotioneel stabiel te blijven in een woelige tijd waarin we makkelijk emotioneel ontdaan of zelfs opgehitst geraken,  is het belangrijk dat we de natuurlijke stroming niet gaan tegenhouden. We leren mee bewegen met de golven zoals een surfer doet die niet overspoeld wordt door de golven maar door zijn soepel mee bewegen met de golven er net vooruitgang mee boekt.

Ben jij intussen nieuwsgierig om dit alles te ervaren? Boek nog tot 31 maart om 12 u met vroegboekkorting van 10% waardoor je maar 535 Euro voor de creatieve vierdaagse all-inclusive betaalt. Vroegere deelnemers van Kimarte krijgen daar bovenop nog eens 10%. Klik hier voor de infopagina en boek via de deelnamebuttom deze unieke gelegenheid voor het te laat is.

Lieve groeten,

Marleen Kerkhofs,

je creatieve coach

Auteur: Marleen Kerkhofs.