Van op een bergtop...

Als je naar een bergtop gaat worden de huizen en auto's onder je steeds kleiner maar ook lijken ze precies onbelangrijker , het lijkt wel of je relativeringsvermogen daar boven groter wordt als je vanuit de stijgende berglift kijkt naar de speelgoedautotootjes en de druk doende mensen daar beneden. Waar maken ze zich allemaal druk om? Hoe hoger je stijgt hoe meer jij ook je eigen zorgen lijkt achter te laten en in het imposante berglandschap kan je dan ook heel goed beseffen dat alles maar tijdelijk is en dat niets blijft voor eeuwig, enkel die grote reuzen die daar zo rotsvast staan als stille getuigen van al het leven dat aan hen voorbij gaat, net als de voortschuivende wolken die proberen de bergtoppen  te verstoppen voor de mensen in het dal, maar vroeg of laat zie je ze weer. Geen mens die eraan denkt een berg te verzetten of dacht je echt dat dit kon?

Beleef dit gevoel van vrijheid en kom mee naar Zwitserland want daar is het leven altijd een tikkeltje beter dan je gewend bent. Geloof je me niet? Natuurlijk moet je het zelf komen ervaren maar toch even een tipje van de sluier lichten: Wist je dat je in Zwitserland een paard niet alleen in de wei mag laten staan of straffe van boete? Een paard is een kuddedier en dat zal jij als mens zo houden. Of wat dacht je van de Alpenkoeien die voorrang hebben op de weg als jij met je auto langs rijdt? Een aantal jaren geleden als we pas in Zwitserland arriveerden moesten we een stoet voorbij en een koe liep naast onze auto met haar staart tegen de carrosserie te kloppen en geen boer die eraan dacht om zijn koe van de weg te halen.

Het leven in Zwitserland is ongelofelijk gezon. De gewone voeding voldoet bijna aan de bionorm.  En alhoewel Zwitserland een Europees land is, het behoort niet tot de EU. Je moet wel degelijk een grens over en mag niet zomaar wat heen en weer nemen zoals je wil. Om er met de auto te mogen rijden dien je een Zwitsers autowegenvignet op je auto te kleven en dat dien je ten laatste aan de Zwitserse grens aan te schaffen, maar dat hebben ze niet zo graag. Best koop je het al op voorhand en zo bespaar je jezelf ook oponthoud aan de Zwitserse grens.

Met kimarte naar Zwiterland...

Creatieve vakantieweek van 13 - 20 augustus '23

Schrijf je nu in

Elke dag gaan we creatief aan de slag met een nieuw thema en maken we meer en meer kennis met de cultuur van Oost-Zwitserland. Van uit de B&B in Degersheim verkennen we afwisselend de bergen, kleine dorpen en grotere steden zoals Sankt-Gallen aan de Bodensee. Maar het is zeker niet altijd maar op uitstap gaan want er is veel ruimte voor de workshops en familale gezelligheid in het Zwitsers huis waar we logeren en dat voorzien is van een tuin met barbecue.

Villa Donkey B&B

Eén van de dagen gaan verkennen we leven en werk van Heilpraktikerin " Emma Kunz ". Sommigen bewonderden haar en anderen verguisden haar en bestempelden haar als heks. De gependelde mandala's die ze maakte belandden na haar dood in moderne kunstcollecties. De grot met steinpulver waar ze een door de medische wetenschap opgegeven jongeman weer liet lopen kan je nu zelf gaan bezoeken. Ik toon je het winkeltje waar je dat geneekrachtig Zwitsers poeder kan kopen, we bezoeken in Waldstatt ook haar woonhuis en bezoeken het Emma Kunz pad. We proeven haar zelf samengestelde  Zwitserse bloementhee en ontwerpen zelf ook eens een mandala.

De streek waarin we logeren staat bekend voor haar tradities van textielweverijen, een ambacht waar de familie van Emma Kunz ook van leefde en vermits Emma overdag hard werkte in de weverij van haar ouders, moest ze 's nachts haar gependelde mandala's maken. In Sankt-Gallen de stad aan de Bodensee bezoeken we ook het textielmuseum en die dag maken we zelf creatieve toepassingen met textiele werkvormen.

terras aan de Bodensee

Weet je, terwijl ik jullie deze nieuwsbrief zit te schrijven bedenk ik me dat ik je niet alles hier kan vertellen, maar dat je het echt moet komen meemaken. Het is weer een aktiviteit van Kimarte om nooit meer te vergeten en of het nu gaat om de plons in een mooi Zwitsers zwembad of de beklimming van een bergalp of de gezellige barbecue of de zeer originele workshops, je moet het echt zelf komen beleven.

Op de webpagina van kimarte onder de hoofding " Crea Zwitserland " vindt je het volledige programma en de buttom om je in te schrijven. Wacht niet tot het voorbij is maar doe zoals we tijdens de creatieve vierdaagse aan zee hebben geleerd: Spring op de golf voor het te laat is en ' Go with the flow ". Ik zie je daar en kijk er alvast ernaar uit om je te begeleiden vanuit mijn ervaring als creatieve coach en natuurlijk ook van uit mijn ervaring door de jaren dat ik zelf in dat prachtige land heb gewoond.

Gruëzi,

Marleen Kerkhofs,

Je creatieve coach

Auteur: Marleen Kerkhofs.