Terug naar je essentie...

Wat ontbreekt er?

Afgelopen decennia bezochten we massaal psychotherapeuten voor gesprekstherapie en zochten we alternatieven voor de aanpak van stress en disbalans. Een ruim coaching aanbod rolde via sociale media onze woonkamers binnen en we gingen op zoek naar technieken die ons beïnvloedden om nieuwe dingen voor onszelf te creëren. Spijts al het cursusgeld, de goedbedoelde oefeningen of raad, was niet iedereen onverdeeld happy met het resultaat. Sommigen bleven met een onbestemd gevoel achter. Zijn er misschien essentiële zaken over het hoofd gezien? 

Wie ben jij eigenlijk?

Als jou de vraag wordt gesteld wie jij eigenlijk bent en wat jij specifiek nodig hebt, kan het zijn dat je het antwoord schuldig moet blijven. Als je niet goed weet wat je nu echt wil zou het dan niet beter zijn om eerst je blinde vlekken bloot te leggen? Hoe kunnen we naar onze essentiële ik zonder al de overtollige ballast? Wat anderen van ons willen werd ons immers al duidelijk gemaakt vanaf de eerste babystapjes. Mogelijk heb jij daardoor een kleine of grote rugzak vergaard die je authentieke zelf niet dient. Hoor jij ook af en toe een pieperig stemmetje zeggen van ”hé, ik ben er ook nog“? Tijd om er aandacht aan te schenken!

Onze blinde vlekken herkennen…

Het kan niet genoeg benadrukt worden, als we op zoek gaan naar onze blinde vlekken is vaak onze kindertijd waar het om draait! Dat kindje waar jij al lang afstand van hebt genomen in je drang volwassen te zijn, heeft nog geen deftig afscheid van jou genomen. Het zit met onopgeloste emoties of ervaringen. Het kan bijvoorbeeld dat je out of the blue, wordt getriggerd door iets, in de stress schiet of enorm emotioneel wordt. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warm of net ijskoud en misschien floep je er uit wat je normaal nooit zou zeggen als je kalm bent. Je sleurt je partner, je collega’s of je kinderen mee in een bad vol emoties. Eens je weer met je voeten op het droge staat, vraag je je af waar al die heisa om ging. Je begrijpt jezelf niet en voelt je wat gegeneerd voor het drama dat je bij anderen ten tonele bracht, herkenbaar? Tijd om je blinde vlekken te ontdekken en er bewust mee leren om te gaan.

Leg je essentie bloot via creatieve therapie!

Je kan je bewust worden van je eigen blinde vlekken via creatieve therapie, het is een recente maar doeltreffende therapievorm. Beeldende expressie verrijkt met woord, muziek,dans en natuurcoaching verschaffen daar toegang waar de reguliere & klassieke psychotherapeuten zelden geraken. Het gaat voorbij het verstand het onderbewustzijn in, daar waar de impulsen zitten die ons gedrag aansturen vanuit onverwerkte of onbewust emotionele inhouden. Het is inhoud die je niet zo goed bovenhaalt via de gesproken taal omdat je als kind tot de leeftijd van acht jaar veel meer lichamelijk ervaarde. En ook was je als kind bina uitsluitend gericht op beeldtaal. Eén op de vijf mensen trouwens blijft ook in het volwassen leven een beelddenker. Het zijn mensen waar de school vaak geen weg mee weet omdat ze niet zo goed in een vakje passen. In onze Westers georiënteerde concentratie op de taal, het logisch denken en het stap voor stap in de tijd denken, is er weinig ruimte voor deze beelddenkers. Hoopgevend voor hen is dat er zoiets als creatieve therapie bestaat. De creatieve therapie is nog jong en ze zijn wetenschappelijk aan het aftoetsen wat de resultaten ervan zijn, maar het heeft in de praktijk al meermaals zijn vruchten afgeworpen, vooral bij diegenen die voelen dat ze niet geholpen zijn met op een stoel te zitten praten over hun problemen. 

Aan de slag…

Wil jij niet meer zo snel getriggerd worden of je emotioneel omvergeblazen voelen, ga dan misschien eens aan de slag met creatieve therapie. Een creatieve therapeut kan je diverse middelen aanreiken en kan je ook vakkundig begeleiden om met deze middelen emotionele blokkades en oude denkpatronen die disfunctioneel zijn op te sporen en los te laten. Eerst kunnen er een aantal creatieve oefeningen worden ingezet die oriënterend zijn waarna je meer persoonlijk gericht met jouw problemen aan de slag gaat. De vormen, kleuren en symbolen die jij als cliënt gebruikt hebben allemaal hun betekenis en jouw lichaam of brein kent onbewust deze taal. Beeldtaal is trouwens ook de taal van je dromen en dromen dienen vaak om je te richten op iets dat aandacht vraagt of om dingen te verwerken. Terwijl jij aan de slag gaat met tekenen, schilderen, boetseren of andere creatieve technieken ben je meer met je eigen persoonlijke groei bezig dan jij ooit had vermoed.

Auteur: Marleen Kerkhofs.