Mandala-therapie - 30 maart

Bloemen zijn natuurlijke mandala's

Hallo lieve creatievelingen,

Woensdag 30 maart om 15u is er uitzonderlijk na een week al terug creatieve therapie omdat er in mei minder sessies zijn. De volgende data voor de sessies van de creatieve groep liggen vast op 13 april, 27 april, 18 mei, 1 juni en als laatste sessie 15 juni.

Tijdens de sessie van 30 maart maken we  kennis met het mandala tekenen als healingsvorm in verschillende facetten.

De alom bekende psychiater Jung maakte 2 jaar lang elke dag een mandala om zichzelf te genezen. Hij was ervan overtuigd dat mandalapatronen in interactie gaan met ons onderbewustzijn en helpen ons te uiten en dingen in balans te brengen.

Dokter Ruediger Dahlke werkte tientallen jaren met zijn patiënten waaronder ook kankerpatiënten op alternatieve wijze via het tekenen van mandala's. Zijn werk waaronder " Arbeitsbuch zur MANDALA-THERAPIE " levert ons nu instrumenten om zelf mee aan de slag te gaan.

In onderstaande mandala die ik zelf maakte druk ik mijn bewondering uit voor het leven in de natuur en tegelijk mijn bezorgdheid over de opwarming van onze planeet, water wiens bron moet blijven stromen en het zaad dat in vruchtbare aarde moet kunnen vallen...

En alhoewel ik me niet verstandelijk op voorhand had voorgenomen rond dit thema te werken besefte ik tijdens de afwerking van deze organische mandala wel waarrond ik bezig was.

Bovenstaande mandala is duidelijk organische geconstrueerd, d.w.z. met de losse hand en in natuurlijke vloeiende lijnen. Na het tekenen werd er ingekleurd met aquarelkleurpotlood dat daarna met water uitgewassen werd. Als laatste bewerking maakte ik een soort zentangle-figuren in de verschillende kleurvlakken. Alhoewel het resultaat mooi kan ogen is dit niet echt noodzakelijk. Het kan zelfs heel chaotisch en niet om aan te kijken zijn en toch een helend effect hebben op zijn creator.

Wie het ongelofelijk vind dat men met het tekenen van deze patronen zoveel kan teweeg kan brengen, moet beseffen dat onze microkosmos zowel als macrokosmos doordrongen is van mandalapatronen. Ons leven hier op aarde in de eicel begon als één van de heilige geometrische mandalavormen nl.  de " fruit of life " dat samen met de andere heilige geometrische patronen de bouwstenen van ons universum vormt. Op de foto hieronder zie je een doorgesneden meloen zich presenteren als een natuurlijke mandala.

Je kan de bestaande geometrische vormen zoals ook de "flower of life" met passer en tekendriehoek gaan construeren en inkleuren en het zal zeker effect op jou en je spirituele groei hebben omdat het de vormentaal van het universum is. Je kan echter ook in de geometrie je eigen vormentaal hanteren als dat goed voor je voelt. Deze mandala die ik meer dan een jaar geleden maakte deed me denken aan de strijd om de wereld en tot mijn verwondering vind ik er nu kleuren in terug van vlaggen van landen die in oorlog zijn met mekaar.

Beste creatievelingen; nu is het tijd voor jullie om aan de slag te gaan. Alle teken- en kleurgerief ligt reeds op jullie te wachten, thee en koffie maken we vers. Ik kijk er al naar uit jullie te begeleiden tijdens deze creatieve sessie voor persoonlijke groei.

Tot aanstaande woensdag,

Marleen

P.S. Ben je niet ingeschreven bij de creatieve groep maar wil je deze workshop bij je thuis organiseren voor een groepje vriendinnen of familie? Boek dan bij Kimarte op de datum dat jij kan. Je kan me contacteren via het formulier op de website www.kimarte.com of je kan me een mail sturen met jouw vraag naar marleen@kimarte.com

Auteur: Marleen Kerkhofs.

Auteur: Marleen Kerkhofs.